Dünya Vatandaşı olarak Türkler

  • 9 Aralık, 2016
  • Yorum yapılmamış
  • Yazar: Özlem Gürses

 

Artık herkes duydu sanırım, PISA eğitim testinin sonuçlarında memleketin hali içler acısı…
Dün, tüm ayrıntılarıyla sadece ben değil, pek çok köşe yazarı yazmıştı, matematikte, fende, okuduğunu anlamada, akıl yürütmede çocuklarımız yerlerde sürünüyor.
Fakat ben bugün PISA’da çıkan “tek iyi haber”i yazmak istiyorum.
Biliyorsunuz, bu sınav OECD’ye üye 70 ülkede eğitimi ölçüyor. O ülkelerde, Türkiye’den giden göçmen çocukları da var.
PISA sınavında Almanya, Hollanda, İsviçre ve Belçika’da yaşayan Türk göçmenlerin ikinci kuşak çocuklarının birinci kuşağa göre çok daha başarılı olduğu çıktı ortaya.
Ne demek bu ?
Şu demek; bizim çocuklarımız, yani Türkler aptal değil.
Modern ve doğru bir eğitim sisteminde kendilerini ve becerilerini geliştirip başarılı oluyorlar.
Şimdi anladınız mı neden bu ülkenin imkanı olan ve okumak isteyen gençleri memleketi terk ediyor ?
Neden bizi gururlandıran bilim insanları Türkiye’den değil de, yurtdışındaki Türkler arasında çıkıyor ?
Neden Türkiye topraklarından bir dünya markası yaratamıyoruz ama ABD’de yaşayan bir Türk, dünyanın en ilerici teknoloji şirketlerinden birinin kurucu ortağı olabiliyor ?
İşte bu yukardaki grafik yüzden.
Türkiye’deki sistemle “akıl yürütemez” hale gelen çocuklar, Almanya’da, İsviçre’de, Belçika’da müthiş işler başarıyorlar.
Ve orada kalıyorlar.

* * *

Madem başladık, devam edelim.
Size bugün “dünya vatandaşı Türkleri” anlatmak istiyorum.
Dünya teknolojisini belirleyen Amerika Silikon Vadisi’nde binlerce Türk genci çalışıyor.
Sayıları ve güçleri o kadar arttı ki, artık neredeyse “kurumsal bir Türk diasporası”ndan söz edebiliriz.
Çeşitli biçimlerde “bir araya” geliyorlar.
Bu Türk teknoloji girişimcileri ekosisteminin “ağabeylerinden” biri de Ali Kutay. ODTÜ’den mezun olup yüksek lisans için Amerika’ya giden Kutay, 25 yıldır hem bir girişimci, hem de bir melek yatırımcı.
Şirketini 2 milyar dolara Oracle’a sattıktan sonra son dönemde “ana kara” Türkiye’den genç ve parlak iş fikirlerini Amerika’daki yatırımcılarla buluşturuyor.
Bir başka isim, Oltaç Ünsal da yine aynı ekosistem içinde, Amerika’daki önemli üniversitelere doktora programına gelen Türk öğrencileri takip ediyor, başarılı olanları TEB’in Yatırımcı Klübü’ne yönlendiriyor.
TEB bir banka değil, bir girişimci gibi düşünüyor. Bizzat TEB Özel Bankacılık Direktörü Hayri Telekoğlu anlattı “Özel Yatırımcı Klübümüzle 40 yatırımcının lisans almasını sağladık, Girişim Evleri’nde fikir peşinde koşuyoruz, düşünce sistematiğimizi değiştirdik.”
Bu güç birliği, son olarak iki başarı hikayesi daha yaratmış.
Biri, Koç Üniversitesi’nden bir Profesör’ün Sanal Gerçeklik gözlükleri için geliştirdiği bir teknoloji. Dünya, Sanal Gerçeklik için büyük yatırımlar yapıyor, ama en büyük sıkıntı bu gözlüklerin yol açtığı “mide bulantısı” hissi.
Koç Üniversitesi’nden bir Profesör işte bu büyük soruna bir çözüm üretmiş, Oltaç Ünsal o ismi bulmuş, Silikon Vadisine transfer etmiş ve Akbank’ın desteğiyle proje devam ediyormuş.
ABD’li yatırımcıların dikkatini çeken bir diğer girişimci ise Ali Acur. TEB Girişim Evi kapsamında danışmanlık hizmeti alan Ali’nin iki yıllık bir çalışma sonucu geliştirdiği “Raylı Sistemlerde Vibrasyon Analizörü” projesi, arızaları tespit ederek, oluşabilecek tren kazalarına karşı erken uyarı imkanı sağlıyor.
TCDD tarafından kullanılmaya başlanan proje için Ali şimdi ABD’nin en büyük raylı sistem ulaşım şirketi AMTRAK’le görüşüyor. Satış gerçekleşirse Ali Acur’un yazılımı 3000 lokomotifte devreye girecek.
Yani “parlak fikir ve gerçek başarı” bir biçimde karşılığını buluyor, burada değilse de, değerini bilen başka coğrafyalarda…
Son olarak, o başka coğrafyalarda bir hayalin peşinde düşmek isteyenler için eposta kutuma gelen bir mesajı aktarayım : Selim Önal, Silikon Vadisi’nde yaşayan, çalısan bir mühendis.
Daha önce 4.5 yıl Google’da çalışmış ve  o dönem gönüllü olarak Türkiye’de 10 kadar büyük üniversiteyi ziyaret edip, öğrencileri “Türkiye dışındaki kariyer imkanları neler, alanlarında önde gelen işleri yapabilecekleri şirketlere nasıl girerler” konularında bilgilendirmiş.
Bu alanda çok büyük bir eksiklik olduğunu fark edince Silikon Vadisi’ndeki bir grup Türk, “Kesişen Yollar” (www.kesisenyollar.org – www.cpaths.org) Derneğini kurmuşlar. Danışmanlık programları ve kariyer sohbetleri var.
Bir bakın isterseniz.

Bak Kızım;

Hem haklı hem mutlu olmaz imkansız ! Her seferinde birini seçmen gerek…

Kategoriler

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir