Işığı önüne al gölgen arkanda kalsın

  • 8 Nisan, 2016
  • Yorum yapılmamış
  • Yazar: Özlem Gürses

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş dünyasının en büyük çatı örgütlerinden biri. 2007 yılında oluşturulan Evrim Aras’ın başkanı olduğu TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ise 81 ildeki başkanlıkları ve 6500 kayıtlı kadın girişimcisiyle ülkenin en güçlü kadın ağı…

Aras Kargo’nun kadın patronu Evrim Aras geçtiğimiz şubat ayında TOBB Kadın Girişimciler Kurulu başkanı seçildi. O günden beri de Anadolu’yu dolaşıyor, öğrenciler ve girişimcilerin doldurduğu salonlarda kadınlara ilham veriyor. Bu toplantılardan birini Adana’da izledim ve öncesinde Evrim Aras’la konuştum. Söylediği şu cümleye ise bayıldım: “TOBB Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü ben değilim, hepimiziz!”
– TOBB Kadın Girişimciler Kurulu başkanısınız. Bir yılda neler yaptınız?
Bu kurul çok büyük bir güç ve ülkemiz adına gönüllü olarak hizmet veriyor. Çok kıymetli ve güçlü kadınlardan oluşuyor. Göreve başladığımda önce kadınları dinledik ve istekleri konusunda anket yaptık. TOBB bu konularda ne yapabilir sorusunun cevabını araştırdık. Biz bütün bu emeği bir çatı altında konumlandıralım istedik. Bu nedenle kurumsal kimlik çalışmaları yaptık. Kurulumuzun ilk kez bir logosu var artık.
– Ne anlatıyor bu logo?
‘Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü’nü anlatıyor. Logomuzda bir kadın kollarını açmış bir şekilde duruyor. Figür tanrıça Artemis’e benziyor. Mitolojik bir hikayeden esinlendik ama asıl Eskişehir’de hayvancılıkla uğraşan bir kadının sözleri bizi çok etkiledi.
– Ne dedi?
Bir panelde işini anlatırken, “Işığını önüne al, gölgen arkanda kalsın. Ben de artık dünya markası olacağım” dedi. Biz de, “Bu teyzelerle her şey yapılır!” dedik. Birbirimizden aldığımız bu güçle de yola çıkalım istedik.

En büyük sorun özgüven eksikliği

– Kadınlar en çok hangi konuda takılıyor?
Kalbi çok açık bir toplumuz, sevgi ve merhamet doluyuz ama özgüven eksikliği yaşıyoruz. O nedenle kadınlarımızın önce “Ben de başarmak istiyorum!” demesi lazım.
– Bu yolda bir desteğe ihtiyaç duymuyorlar mı?
Desteğe mutlaka ihtiyaç var ama herkes o şansa sahip olamayabiliyor. Bunun yanı sıra köstek olan da var! Ama destekleyenler kadar köstek olanlar da insanın gelişimine katkıda bulunuyor. Esas girişimcilik aslında özgürleşip, kendi kendinin kurtarıcısı olmayı seçmektir.
– Peki ya başarısız olursak?
Her şeyi kaybederken özgürlüğünü ve kendine olan güvenini kazanabilirsin. Asla vazgeçmemek gerek. Pozitif kalmak ve kendini hedefe kilitlemek çok önemli. Düşebilirsin, sırtından vurulabilirsin ama tekrar hedefe odaklanıp yola çıktığında amacına ulaşmak çok daha kolaylaşıyor.

Yaralarımızı birlikte saralım

– Şu an Anadolu toplantıları serisi mi yapıyorsunuz?
Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Buluşmaları kapsamında yedi bölgede hem finansmana erişim hem de kişisel gelişim konularında bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Bütün kadınlarımıza “Gel birbirimizden güç alalım. Ben de benzer tecrübeler yaşadım. Evet, anne olmak, çalışma hayatı, ev-iş dengesini kurmak zor. Bu zorluğu ancak senin gibi yaşayanlar anlayabilir” diyoruz. Onun için yaralarımızı birlikte sarıp güç birliği yapmak istiyoruz.
– Bugünkü organizasyonda kaç kadın olacak sizce?
600’ü geçer. Sonuçta Türk insanının DNA’sında ticaret ve girişimcilik kültürü zaten var. Şimdi bunun küreselleşen dijital dünyada evrimleşmesi gerekiyor. Girişimci kişilere, “Bak hadi bu ürünü pazarlayalım. Bunun için sosyal medyayı da kullanalım, dünyaya açıl, e-ticaret yap” dediğinizde bambaşka bir iş çıkıyor ortaya.
– Bir yandan Anadolu’yu dolaşıyor, bir yandan da Aras Kargo’yu yönetiyorsunuz…
Çok severek yapıyorum bu görevi çünkü aldığımızı vermek gerektiğine inanan biriyim. Daha 36 yaşındayım ama şu ana kadar büyük bir tecrübe edindim. Babamın ani kaybıyla kendimi patronlar dünyasında buldum. Genç kızlara da bunları anlatıp ilham vermek, teşvik etmek istiyorum.

Önce kendim

– Kadın dostu olan ve olmayan şirketler var. Siz Aras Kargo’da nasıl bir yapı kurdunuz?
Kargo erkek egemen bir sektör ve fiziksel güç gerektiriyor. Buna rağmen biz kadın kotası koyduk şirketimize. 2014 yılında Birleşmiş Milletler’de ‘Kadını Güçlendirme Prensipleri’ne imza atan ilk Türk kargo şirketiyiz. Aile okulumuz var. Annelere süt izni veriyoruz, emzirme odalarımız ve özel izinlerimiz var. Bir kadın bulunduğu ortamı hemen değiştiriyor ve iş hayatında çalışma bakımından üç erkeğe bedel olabiliyor.
– Aras Kargo’da çevreye yönelik çalışmalarınızdan da bahseder misiniz?
Doğaya zarar vermeyen, geri dönüşümlü malzemeler kullanıyoruz kargo poşetlerimizde. Filomuzda elektrikli araçlarımız var ve şu an sayısı 39. Bisikletli kuryelerimiz var. Bu proje şu an deneme aşamasında. Böylece çevreye duyarlı timler oluşturduk.

 

Kategoriler

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir